De pionier in de kabelindustrie, NKT, die kabels en kabelaccessoires levert aan de energiesector, is gehuisvest in grote productiehallen in Asnæs, waarvan de oudste in de jaren 60 is gebouwd. Bij die hallen hoorden ook oude verlichtingssystemen en verlichtingsinstallaties die nu vervangen zijn, waardoor een aanzienlijke besparing op het energieverbruik is bereikt.
In drie van de grote hallen van NKT bestonden de verlichtingsinstallaties uit oude armaturen met 2 of 3 buizen en conventionele spoelen. Deze zijn vervangen om de verlichtingsinstallaties van NKT duurzamer te maken – net zoals de rest van het bedrijf.
NKT had een 1-op-1 vervanging van zijn bestaande installatie nodig en Multi-Tech, de installateur van het project, twijfelde er niet aan dat Solar Light die klus aan zou kunnen. ”Solar Light is mijn A-leverancier. Als je met Solar samenwerkt, weet je dat ze nooit iets half doen,” zegt Ricco Lind Hansen, eigenaar van Multi-Tech en installateur op het project. Daarom viel de keuze ook op de energieberekening en armaturen van Solar Light.
Lichtoplossing die zichtbaar is in het bedrijfsresultaat
Bij NKT zijn de productiehallen 24 uur per dag in bedrijf, het hele jaar door. Hier wordt ruw koper verwerkt tot duizenden meters aan kabels. Hier is een goede verlichting voor nodig, zodat er veilig met vrachtwagens kan worden gereden en de verschillende kabels kunnen worden onderscheiden. Vanwege de 24-uurs productie moest het vervangen van de lampen tijdens het werk gebeuren – zonder daarbij dure machines te beschadigen of medewerkers te verwonden.
Vooral het verwijderen van de oude armaturen uit de jaren 60 was veeleisend. Daarom was een nauwe en goede dialoog tussen medewerkers en elektriciens essentieel om de overgang naar de nieuwe verlichting zo soepel mogelijk te laten verlopen.
De keuze viel op de Lumindu-armatuur van Solar Light vanwege de hoge efficiëntie, de juiste RA-waarde en minimale verblinding. Deze armatuur vormt in combinatie met daglichtregeling een modern, energie-efficiënt verlichtingssysteem met een hoog rendement. De lichtregeling zorgt ervoor dat de verlichting altijd op minimaal 300 lux staat, ongeacht hoeveel daglicht er binnenvalt. Alle drie de hallen zijn ook voorzien van een volledig nieuwe lichtregeling op de nieuwe installatie.
Aangezien het om grote productiehallen gaat, moet er voldoende licht zijn beneden op de vloer, waar dagelijks veel vrachtwagens rijden, maar ook goed licht in de hoogte.
"NKT wil zorgdragen voor een goede werkomgeving, zodat het zowel overdag als 's nachts een veilige plaats is om te werken. Tegelijkertijd heeft de goede dialoog tijdens het traject met zowel de productiemedewerkers als hun managers tot zeer positieve feedback geleid", zegt Ricco Lind Hansen van Multi-Tech.
De nieuwe oplossing bestaat uit meer dan 1400 armaturen, verdeeld over drie hallen. In twee van de hallen zijn nieuwe kabelgoten geïnstalleerd voor het ophangen van armaturen en kabels. In één hal zijn de armaturen 1-op-1 vervangen. De nieuwe armaturen zijn zo gebouwd en geplaatst dat ze bestaande kabels bedekken. Sommige van de armaturen hebben ingebouwde noodverlichting met batterijback-up. Dit helpt om te zorgen voor een goede verdeling van noodverlichting in het geval van stroomuitval, zodat de mensen veilig naar buiten kunnen tussen de productielijnen. De normen worden nageleefd met 1 uur werking en minimaal 1 lux op de vloer. De verlichting is bovendien geprojecteerd en berekend vóór de plaatsing.
Het is een verlichtingsoplossing die aantoonbaar voor een verbetering zorgt. Met de oude installatie was het jaarlijkse verbruik ongeveer 1.367.000 kWh en met de nieuwe komt dat uit op 678.000 kWh per jaar.
”Dat is een grote besparing. Met de nieuwe armaturen realiseert NKT een energiebesparing van circa 50% per jaar, met een ROI van 3,5 jaar. Daar zijn we heel tevreden mee”, zegt Frank Silla, verlichtingsadviseur bij Solar Light.