SOLAR LIGHT

Nieuwe verlichting met wetenschappelijke precisie in Zweeds laboratorium

Tekst: Magnus Carlsson
Foto´s: Samuel Unéus

Het Ångström-laboratorium in Uppsala in Zweden houdt zich bezig met zeer geavanceerd onderzoek. Toen in het laboratorium de verlichting moest worden vervangen, stonden ze voor een buitengewone uitdaging. Solar durfde met een team van lichtadviseurs deze aan te gaan. Na een strakke operatie en uitvoering en ruim één kilometer aan geplaatste armaturen later kunnen de medewerkers van het laboratorium nu werken met licht dat beter is dan ooit.

De uitgangsituatie was zeer lastig. Onder het grote gebouw is een enorme basis van beton gestort die de trillingen van de omgeving opvangt en in de verschillende onderzoeksruimtes moeten temperatuur en luchtvochtigheid constant gehouden. Er is gewoon geen ruimte voor compromissen, foutmarges zijn nul.

Alles op de juiste golflengte
“Onze oude verlichting was ondermaats. Veel armaturen werkten niet meer en we hadden een verlichtingsniveau van onder de 50%. Het was dus de hoogste tijd daar iets aan te doen”, zegt Ernesto Vargas, eerste onderzoeksingenieur bij het Ångström-laboratorium. “Een gigantische klus. Maar bij ons werk is er zo ontzettend veel waaraan je moet denken. In bepaalde vertrekken moet het licht van de leds bijvoorbeeld op een bepaalde golflengte worden uitgezonden.”

In totaal ging het om zo’n 50 ruimtes en meerdere lange gangen waar de verlichting moest worden vervangen. Om het gewenste resultaat te bereiken, had men hulp nodig van topprofessionals op het gebied van verlichting. Via de installatiepartner Galore Electro kwam het Ångström-laboratorium in contact met de lichtexperts van Solar Light.

 

Maatwerkoplossing zorgt voor efficiëntie
“We zagen direct dat dit een heel bijzondere opdracht was. Een grote en ongelooflijk spannende uitdaging”, aldus Richard Dahlberg, een van de lichtadviseurs voor Solar Light. “We kregen de vrije hand om een passende oplossing te ontwikkelen, waarbij de hamvraag was welke armaturen gebruikt moesten worden. Het gaat om een gigantisch project met 4 tot 5 verschillende typen ruimtes met uiteenlopende functies en gangen van 30 meter lang. Dit betekende dat een standaardoplossing niet relevant leek en daarom stelden we voor om een lijnarmatuur toe te passen.”Toen de planning en lichtberekeningen klaar waren, constateerde Dahlberg dat er maar liefst 1,2 kilometer aan armaturen moest worden geïnstalleerd. De keuze viel op de armatuur LQ60, die door Solar aan de wensen van de klant kon worden aangepast en waarvoor een vaste meterprijs voor dit project werd geoffreerd. “Dat we dit type armatuur kunnen aanpassen, is een enorm voordeel voor Solar”, zegt Dahlberg. “We kunnen de armaturen op maat maken en leveren in versies van 40 centimeter tot 6 meter. Dit betekent dat dit armatuur voor vrijwel alle ruimtes geschikt is.”

Monster precisieklus
Ernesto vervolgt: “Voor dit laboratorium moest een gigantisch aantal armaturen worden geïnstalleerd. Solar markeerde met grote precisie alle armaturen met vertreknummers, en verdeelde en markeerde elke armatuur met beginstuk, middenstuk en eindstuk. Hierdoor wisten we exact wat waar moest komen, en bovendien kon Solar de kabels direct in de fabriek aan de armaturen bevestigen, wat erg slim was. Zonder Solar hadden we deze opdracht nooit zo kunnen uitvoeren.”

De uitgebreide opdracht werd in het voorjaar van 2022 afgerond. De medewerkers van het Ångström-laboratorium zijn erg tevreden, ze werken met beter licht dan ooit tevoren.

Bij ons werk is er zo ontzettend veel waaraan je moet denken. In bepaalde vertrekken moest het licht van de leds bijvoorbeeld op een specifiek golflengte worden uitgezonden. ERNESTO VARGAS, EERSTE ONDERZOEKSINGENIEUR BIJ HET ÅNGSTRÖM-LABORATORIUM