Hotel VejleFjord verbetert de CO2-uitstoot met warmtepompen

Hotel VejleFjord heeft de CO2-uitstoot in slechts drie jaar met 1000 ton verminderd. Een groot deel komt door de overstap van gas naar warmtepompen.

Verwarmde ruimte

1200m2

CO2 afname

1000ton

Terugverdientijd

3jaar

Het energierenoveren van gebouwen uit de 20e eeuw kent zijn uitdagingen. Bij Hotel VejleFjord hebben ze het proces in verschillende fasen doorlopen – zowel met nieuwe ramen, extra isolatie, zuiveringsinstallaties als nu ook met warmtepompen. Het oude hotel, voorheen een sanatorium, heeft het gas vervangen door twee warmtepompen van ThermoNova, die nu de circa 1.200 vierkante meter van het hotel verwarmen.

“We hebben een droom om in 2030 CO2-neutraal te zijn in het hotel en de overstap naar warmtepompen heeft geholpen onze CO2-uitstoot terug te brengen van 1800 ton per jaar naar 800 ton per jaar”, zegt hoteldirecteur Flemming Jakobsen, verwijzend naar hun CO2-rekening, die ondanks meer gasten en meer activiteit de afgelopen jaren toch aanzienlijk is verbeterd.

"Het is duidelijk de juiste investering die we hebben gedaan", zegt de directeur.

Door het grote gasverbruik van het hotel is er sprake van een terugverdientijd op de investering van slechts drie jaar. En hoewel de economie belangrijk is, zijn er ook andere redenen om naar energierenovatie in het algemeen te kijken.

“Ik focus op de lange termijn. Wanneer onze grote klanten in de toekomst een congrescentrum moeten kiezen, zullen zij kiezen voor de plek met een zeer lage CO2-voetafdruk. En dan zien we ook dat het veel betekent in relatie tot rekrutering. De jongere generatie heeft een grote focus op duurzaamheid en ordelijkheid binnen de groene omgeving", legt Flemming Jakobsen uit.

Door de ouderdom van het hotel laat het proces voor warmtepompen lang op zich wachten. Monteurs waren aan de slag om de fundering te controleren en wat er allemaal mogelijk was qua leidingen. En er werden ook geluidstesten gedaan.

"We waren er absoluut zeker van dat warmtepompen de juiste oplossing waren. Maar we waren bang of ze lawaai zouden maken nu ze dicht bij de kamers moesten staan. Maar hotelgasten kunnen de warmtepompen niet horen of zien”, zegt Flemming Jakobsen.

Het hotel heeft ook een zuiveringsinstallatie gebouwd, waardoor ze twee miljoen liter water per jaar besparen. De volgende stap in de energierenovatie zijn PV panelen.

Andere klanten met een ThermoNova-oplossing

Case ThermoNova warmtepompen

Industriële warmtepompen bij ECCO

De schoenengigant ECCO heeft zijn hoofdkantoor en magazijn in Tønder energetisch gerenoveerd. Fossiele brandstoffen zijn vervangen door energie uit warmtepompen, die aanzienlijk minder CO2 uitstoten. Een stap in de richting van de ambitie om tegen 2024.
Lees meer over de oplossing
Case ThermoNova warmtepompen

Energietransitie bij Salling Group

De Salling Group investeert in een energietransitie met warmtepompen voor alle Netto-winkels en het hoofdmagazijn in Duitsland. Bekijk hoe zij met de producten van ThermoNova hun CO2-uitstoot met 510 ton per jaar hebben verminderd.
Lees meer over het project
Case

Fabriek vervangt gas door warmtepomp

De verf- en lakfabriek Nowocoat heeft hun oude gasboiler vervangen door een industriële warmtepomp van ThermoNova. Hierdoor is de leveringszekerheid verbeterd en is er bespaard op de energierekening. “Tegelijkertijd geeft het een heel andere gemoedsrust”, zegt Ole Enevold Jensen.
Lees hier meer
Contact

Lees meer over ThermoNova

Zou een ThermoNova warmtepomp een oplossing voor jou kunnen zijn? Je kan altijd contact opnemen met onze vakkundige medewerkers om de mogelijkheden te bespreken. Meer informatie over industriële warmtepompen en contactinformatie vind je hier.
Naar contactgegevens