Gezondheidszorg - en Welzijnszorginstellingen
Onderstaande thema’s zijn relevant voor de door jouw gekozen bedrijfstak. Je ziet op hoofdlijnen de bijbehorende erkende maatregelen. De complete lijst met de geldende erkende maatregelen vind je op rvo.nl.
Inrichtingen voor medische en tandheelkundige behandeling, verzorging, verpleging en/of genezende behandelingen, veterinaire dienstverlening (laboratoria) (SBI 75), keurings- en controlediensten (laboratoria)(SBI 71.2),penitentiaireinrichtingen,((jeugd)gevangenissen,TBS-instellingen(84.23.2), woonfuncties in de zorg (SBI 87). Het gaat om inrichtingen met een gezondheidszorgfunctie zoals aangehaald in het Bouwbesluit 2012. Denk aan een ziekenhuis, psychiatrische inrichting, medisch centrum, polikliniek, praktijkruimten voor een huisarts en/of een fysiotherapeut of een tandartspraktijk. Ook inrichtingen met een woon- en verblijffunctie voor het aanbieden van intramurale zorg vallen onder de reikwijdte van onderliggend pakket met erkende maatregelen. Ter indicatie de SBI-code die voor de indeling van instellingen veelal wordt gebruikt: 86. In de bedrijfstak ‘gezondheidszorg- en welzijnszorginstellingen’ zijn erkende maatregelen aangemerkt voor de in tabel 3 genoemde activiteiten.
Snel een gericht advies? Vraag onze erkende maatregelenscan aan!
Als je gebruik maakt van onze Erkende Maatregelen Scan (EMS) ontvang je een helder rapport met daarin de alle erkende maatregelen die je moet implementeren, inclusief bijbehorende kosten en baten. Op basis van dit rapport stellen wij samen met jou het plan van aanpak op, waardoor je bedrijf voldoet aan haar wettelijke verplichtingen.
Verlichting
Je kunt verlichting voor allerlei doeleinden gebruiken. Denk aan binnen-, buiten-, reclame- of sfeerverlichting. Voor al deze vormen zijn er bespaarmogelijkheden. Zo kun je zuinige ledlampen gebruiken of kiezen voor automatisch in- of uitschakelen van je verlichting.
Verwarming
Je kunt relatief eenvoudig veel energie besparen op verwarming, door je installatie goed in te stellen en onnodig aanstaan te voorkomen. Daarnaast is het ook mogelijk een energiezuinige hr-ketel toe te passen, een besparende regeling op je cv-ketel te gebruiken of de verwarmingsleidingen te isoleren.
Ventilatie
Voor een gezond binnenklimaat is ventilatie nodig. Met een optimaal ingesteld ventilatiesysteem bespaar je energie. Denk bijvoorbeeld aan een systeem dat alleen ventileert wanneer dat nodig is. Of een systeem dat energie uit ventilatielucht hergebruikt.
Productkoeling
Energie besparen bij koelen en invriezen van producten kan op vele manieren. Er zijn drie hoofdcategorieën: koel- en vriescellen, koel- en vriesmeubels en koelinstallaties.
Perslucht
Bij het maken van perslucht gaat het grootste deel van de benodigde energie als warmte verloren. Soms tot wel 95%. Alternatieve vormen van lucht of aangepaste instellingen kunnen je veel besparing opleveren.
Isolatie van je gebouw
Door je gebouw te isoleren, voorkom je onnodig warmte- en koudeverlies. Isolatie houdt je gebouw koel in de zomer en warm in de winter. Ook door openstaande bedrijfs- en transportdeuren kan veel warmte of koude verloren gaan.
Informatie en Communicatie- technologie (ICT)
In de serverruimte van je organisatie is energie te besparen. Bijvoorbeeld door het aantal fysieke servers te beperken, efficiënte koeling toe te passen en een energiezuinige noodstroomvoorziening te gebruiken.
Stoom
Vanwege de hoge werktemperatuur van stoom (ongeveer 160 °C) gaat veel warmte verloren via rookgassen en het leidingsysteem. Daarnaast zorgt spuien van het systeem en afvoer van condensaat nog voor extra warmteverlies. Er zijn verschillende bespaaropties, zoals een hr-ketel gebruiken als alternatief voor ruimteverwarming. Maar je kunt ook de vrijgekomen warmte van de ketel hergebruiken, of zorgen dat de stoom efficiënter wordt opgewekt.
Bereiden voedingsmiddelen
Bij het bereiden van voedingsmiddelen kun je energie besparen. Zo kun je het afzuigsysteem in uw keuken energiezuinig inregelen. Daarnaast kun je zorgen dat keukenapparatuur automatisch uitgeschakeld wordt wanneer deze niet gebruikt wordt.
Warmwater- voorziening
Voor het energiezuinig verwarmen van water kun je kiezen voor een hoogrendementsboiler (hr-boiler) in plaats van een conventionele boiler. Daarmee kun je tot 20% gasverbruik besparen. Douches maak je zuiniger met behulp van waterbesparende douchekoppen. Daarnaast kun je je warmwaterleidingen isoleren om warmteverlies te voorkomen.
Registratie en bewaking
Om je energieverbruik te monitoren, gebruik je een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS). Het rapporteert over hoe je installaties functioneren. En het stuurt deze installaties eventueel ook aan. Door uw energieverbruik te registreren en te bewaken kun je tot wel 30% van uw energieverbruik besparen. Afhankelijk van je energieverbruik worden in de erkende maatregelen drie verschillende systemen voorgeschreven.
Airco, Koelen van een ruimte
Bespaar op de energie die het kost om je gebouw koel te houden. Hiervoor zijn eenvoudige maatregelen beschikbaar, zoals het gebruikmaken van koele buitenlucht. Maar er zijn meer maatregelen die je kunt toepassen. Zo kun je warmte bij grote apparaten afzuigen, het aanstaan van je koelpomp beperken en leidingen isoleren.
Faciliteiten overig
Voor diverse bedrijfstakken zijn algemene maatregelen voor energiebesparing van toepassing. Deze maatregelen hebben betrekking op faciliteiten als printers en kopieerapparaten, motoren, pompen, roltrappen en liften. Meerdere maatregelen uit deze restgroep kunnen voor je bedrijf of instelling gelden.
Zwembaden
In zwembaden zijn de binnentemperatuur én de luchtvochtigheid hoog. Een goede afstemming van ventilatie, verwarming en koeling is daarom belangrijk. Net als een goede isolatie van het gebouw.