Klantcase Pepsico

EED uitgevoerd en hoe nu verder?

De nummer 6 van voedingsmiddelen- en drankenbedrijven Nederland, is een multinational met de hoofdvestiging in de VS. PepsiCo Nederland voert bekende merken als 7UP, Doritos, Duyvis, Gatorade, Lay's, Pepsi, Quaker en Tropicana. PepsiCo heeft zijn nieuwe ambitieuze wereldwijde duurzaamheidsagenda aangekondigd, die is ontworpen om verdere groei van het bedrijf te stimuleren op een manier die rekening houdt met de veranderende behoeften van consumenten en de maatschappij.

Terug

Voor bedrijven met meer dan 250 medewerkers of 50 miljoen euro omzet én 43 miljoen euro balanstotaal is een Erkende Energie-audit (EED) elke 4 jaar verplicht vanuit de overheid. Pepsico Nederland valt in deze categorie en heeft de audit inmiddels uitgevoerd.


In het EED rapport staan adviezen t.a.v. duurzaamheid en energiebesparingen. De uitkomsten van het EED rapport worden uitgewerkt door Michael van Rijn, student HBO Technische Bedrijfskunde en is stagiair bij Pepsico.

Solar heeft bij Pepsico, naast de contacten bij inkoop en magazijn, ook elk kwartaal overleg met de Plantmanager en zijn engineers. Dit overleg is een onderdeel van de verdieping die Solar maakt om leverancier naar solutionpartner te gaan. Michael van Rijn volgt de HBO Technische Bedrijfskunde en is stagiair bij PepsiCo Michael.

Aangezien Solar bij Pepsico dus bekend staat als groothandel die ook meedenkt in oplossingen, heeft Michael ons gevraagd mee te denken bij het uitwerken van de adviezen in het EED rapport tot een plan van aanpak. “Ik heb Solar virtueel rondgeleid door de locatie in Broek op Langedijk, waar PepsiCo aardappelchips en snacks produceert. Op basis daarvan heeft Solar ons enkele verbetervoorstellen gedaan. Zo kunnen we energie besparen door het plaatsen van sensoren op de lijnen ter verbetering van de afschakelprocedure.

De sensoren detecteren wanneer er wel of geen producten langskomen zodat de lijn stand-by kan als er tijdelijk geen productie is en uit kan als het bijvoorbeeld weekend is. Ook op het gebied van verlichting kan met behulp van onder andere bewegingssensoren slimmer met energie worden omgegaan. Het licht kan natuurlijk uit als er niemand in een ruimte is. Beide onderwerpen staan op de agenda en ondersteund door Solar verwachten we snel verbeteringen in te kunnen doorvoeren.”

De uitwerking van de EED hebben geleid tot 2 voorlopige adviezen:

• Een sensorplan (master/slave) voor de kantoren en het magazijn o.b.v. van de adviezen van de lichtspecialist Henk van Brecht.
• Een afschakelprocedure voor de productielijnen middels sensoren van Werma o.b.v. de adviezen van Technical Sales Engineer John Renes.

Grote energiebesparingswinst is dat op deze manier de productielijnen en verlichting op stand-by gaan als er geen aanbod van producten, of beweging is. Dito tijdens de weekendstop.

VRAAG HIER EEN ENERGIE-AUDIT AAN