In Zwolle wordt een deel van de productieruimte bij Tiem omgebouwd tot kantoor en spreekbalies. De bestaande kantoren, het restaurant en de buitenverlichting zijn al van led voorzien en ook nu ligt duurzame verlichting voor de hand. Maar zo vanzelfsprekend als de keuze voor led is, zo lastig is het vinden van armaturen en lampen die het beste passen bij de gevraagde situatie. Solar kwam hiervoor met een gedegen lichtplan bij Tiem.
Tiem is sinds 1 januari 2019 ‘dé partij’ die werkt aan een inclusieve arbeidsmarkt voor de regio Zwolle. Tiem brengt vraag en aanbod bij elkaar en is het resultaat van de logische samenwerking tussen Wezo en de afdeling Werk, Re-integratie en Arbeidsontwikkeling van de gemeente Zwolle.
Wat Tiem belangrijk vindt? Een passende werkplek voor iedereen.
Met de juiste aandacht en ontwikkelingsmogelijkheden zijn er altijd kansen. In de regio Zwolle brengt Tiem kandidaten en werkgevers bij elkaar. Met jarenlange ervaring, creativiteit en kennis van de markt weet Tiem hoe het werkt. De transformatie van een deel van de productie tot kantoor- en spreekruimte is een direct gevolg van de nieuwe samenwerking. De toepassing van ledverlichting, evenals de samenwerking met Solar, liggen daar weer in het verlengde van. Hoofd Technische Dienst Herman Veldman legt uit waarom Tiem gebruik maakt van de lichtadviezen van Solar.
“We hebben diverse machines voor bijvoorbeeld metaalbewerking en verpakking. Die moeten het niet alleen goed doen, maar bovenal ook veilig zijn. Het is mooi die draaiende te houden, net zoals het mooi is te werken met mensen die extra aandacht verdienen. Zo verhuren we ook ruimten aan derden waar dan mensen van ons zijn gedetacheerd. Ook voor die partijen doen we het onderhoud en de storingen.” Zo lang als Veldman werkzaam is bij Wezo en nu Tiem, zo lang werkt hij al samen met Solar. “Een mooi bedrijf met vriendelijke mensen die graag met je meedenken.”
Een uitdagend project is de transformatie van een productieruimte naar kantoor en spreekunits. Als het gaat om de vervanging van de verlichting moet ik keuzes maken “Ga ik voor snelle winst of ga ik voor duurzaamheid”, “De intensiteit van led neemt in de loop der tijd af. Met hoeveel procent dat is na vijf jaar, ligt vooraf per lamp vast. De keuze voor dat percentage in combinatie met het aantal branduren bepaalt de kwaliteit en natuurlijk ook de prijs van de lamp. Op basis van het advies van Solar zijn we voor duurzaamheid gegaan. Daarnaast hebben we voor stekerbaar gekozen, zodat we de montage zelf kunnen doen. Geen Mercedes, maar ook geen lelijk eendje; daarin hebben we met elkaar een goede middenweg gevonden.”
Waar online aanbieders of nieuwkomers op de verlichtingsmarkt snel willen scoren met prijstechnisch interessante producten, kiest Solar voor een bij de vraag passende oplossing. Bij de ingangen hebben de lampen bijvoorbeeld een dubbelfunctie. Ze werken ook als noodverlichting zodat ze het bij een stroomstoring gewoon blijven doen. Met dergelijke praktische adviezen maakt Solar het verschil.”
In april moeten de verbouwde ruimten in gebruik worden genomen en een volgend project staat al weer op de rol: de vervanging van de tl in de Expeditie. “Waar in het nieuwe kantoorgedeelte Lumission wordt toegepast”, besluit Veldman, “is door Solar voor die klus Philips geadviseerd. Doorslaggevend voor die keuze was het kunnen benutten van de bestaande lichtrails. Ook dat is typisch Solar: meedenken met een opdrachtgever om samen tot een duurzame oplossing te komen. De mensen van Solar weten waar ze over praten."
• Solar heeft de juiste technische kennis en kunde in huis;
• Typisch Solar: meedenken met een opdrachtgever;
• Samen tot duurzame oplossingen komen;
• Met praktische adviezen het verschil maken.